Violenţa domestică reprezintă una dintre cele mai des întâlnite forme de violenţă împotriva femeilor, recunoscută la nivel global ca o problemă socială cu un impact deosebit.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Agenţia Naţională Pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi şi Corpul Naţional al Poliţiştilor, a lansat ,,Campania de prevenire a violenţei domestice, intitulată „În lumea Ioanei”, al cărei scop este  informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la efectele devastatoare generate de acest segment de criminalitate, asupra unor categorii vulnerabile reprezentate de femei şi copii.

Campania de faţă îşi propune o altfel de abordare a fenomenului violenţei domestice, plasând în centrul atenţiei familia, celula de bază a societăţii. Vom pătrunde “În lumea Ioanei”, femeia zilelor noastre, deseori supusă unor forme de agresiune, care, de cele mai multe ori, nu reuşeşte să evadeze din acest mediu degradant, atât pentru ea cât şi pentru copii.

Numele campaniei este unul cu o simbolistică aparte, Ioana fiind un nume de origine evreică care înseamnă “dar de la Dumnezeu”, viziune pe care dorim să o inoculăm la nivelul comunităţii sibiene.

 

CE ESTE VIOLENŢA DOMESTICĂ?

Violenţa domestică reprezintă un tipar de comportamente folosit pentru a obţine sau a menţine puterea şi controlul asupra unui partener intim. Se poate manifesta prin acțiuni fizice, sexuale, emoționale, economice sau psihologice sau amenințări de acțiuni care influențează o altă persoană. Acestea includ orice comportamente care sperie, intimidează, terorizează, manipulează, rănesc, umilesc pe cineva.

Violența domestică afectează persoanele din toate mediile socio-economice și din toate nivelurile de educație, indiferent de rasă, etnie, vârstă, orientare sexuală,religie sau sex.

 

CE TREBUIE SĂ ŞTII?

 

Dacă te afli în oricare dintre situațiile abuzive descrise mai sus, trebuie să știi că:

- Nu ești tu de vină pentru că ai fost bătut/ă sau maltratat/ă

- Nu ești tu de vină pentru comportamentul abuziv al partenerului/partenerei tău/tale

- Meriți să fii tratat/ă cu respect

- Meriți să trăiești în siguranță și să ai o viață fericită

- Nu ești singur/ă! Există oameni care doresc să te ajute.

 

CUM  RECUNOŞTI VIOLENŢA DOMESTICĂ?

Semnele violenţei nu sunt întotdeauna vizibile, însă au legătură cu diferite stări precum epuizarea, pierderea interesului, interiorizarea şi mai ales cu sentimental de vinovăţie, adesea foarte puternic, în cazul victimelor.

În spatele tulburărilor de somn, a unor nevoi de asistenţă medicală, a unui divorţ sau absenţei la locul de muncă, se poate ascunde o situaţie de violenţă.

 

CE POŢI SĂ FACI DACĂ EŞTI VICTIMA VIOLENŢEI  DOMESTICE?

- Poţi aduna dovezi şi/sau mărturii pentru a-ţi susţine cazul

- Poţi să mergi la medic pentru examinarea rănilor şi contuziilor şi eliberarea certificatului medico-legal (probă a violenţei fizice)

- Păstrează la îndemână actele de identitate proprii şi ale copiilor, acte juridice, acte medicale, resurse financiare, astfel încât să fi pregătită pentru situaţia în care te confrunţi cu una sau mai multe forme de violenţă domestică şi eşti nevoită să pleci de acasă.

UNDE CER  AJUTOR?

Agenţia Naţională Pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi pune la dispoziţia victimelor violenţei domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact:

0800 500 333 – LINIE TELEFONICĂ GRATUITĂ

CALL CENTER cu număr unic la nivel naţional destinat victimelor violenţei domestice, pus la dispoziţie de ANES

Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile şi este apelabil gratuit din orice reţea cu acoperire naţională.

Consilierii din cadrul liniei telefonice de urgenţă (help-line) au misunea de a informa, îndruma şi de a oferi consiliere primară victimelor sau martorilor precum şi recomandări pentru soluţionarea situaţiilor care i-au determinat să apeleze linia telefonică.

Apelare la 112 în situaţii de urgenţă (apelul este gratuit şi nu necesită credit)

Prin situaţii de urgenţă se înţelege situaţia care presupune un pericol iminent pentru victimă- care îi periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea acesteia şi, după caz, a copiilor săi.

Îndrumare către un adăpost aflat în proximitatea victimei

 Este organizat şi gestionat în regim de “locuinţă protejată” cu adresă necunoscută, deservită de personal profesional şi administrativ, pregătit să gestioneze situaţiile în care se află victimele.

Îndrumare către instutuţiile abilitate din teritoriu

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu, Unităţi de primiri urgenţe sau Serviciul de Medicină Legală, organizaţii nonguvernamentale, pentru a beneficia de consiliere psihologică şi juridică, precum şi alte tipuri de servicii în funcţie de tipologia faptelor de violenţă domestică descrise de victimă.

Informaţii concrete  cu privire la modalităţile de obţinere a ordinului de protecţie

 

Are ca scop protejarea persoanei a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate, este pusă în pericol printr-un act de violenţă.

 

NU UITA!

- Nimeni nu cere şi nu provoacă să fie agresat.

- Violențele fizice au consecințe pe termen lung atât asupra victimei, cât și asupra agresorului și sunt pedepsite de lege.

- Violența emoțională/psihologică însoțește, de obicei, alte forme de violență.

- Rănile emoționale pot lăsa traume pe viață, sunt la fel de dure ca rănile fizice, dar nu la fel de vizibile.

- În nicio formă și în nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiția și onoarea nu pot fi considerate drept justificare pentru niciun tip de acte de violență.

- Cunoașterea drepturilor și obligațiilor îți dă putere asupra propriei vieți.

 

 

 SINGURUL LUCRU CARE CONTEAZĂ ESTE SIGURANȚA TA!

INFORMEAZĂ-TE ŞI CERE AJUTOR!

Galerie foto