• Asiguraţi-vă locuinţa cu două-trei tipuri de încuietori diferite şi utilizaţi-le pe toate - timpul suplimentar necesar unui infractor pentru a deschide mai multe sisteme de închidere, de multe ori, îl descurajează, întrucât hoţii au la dispoziţie doar câteva secunde pentru a acţiona.
 • Alegeţi acele încuietori care sunt prevăzute cu chei a căror multiplicare nu este uşoară.
 • Montaţi-vă, pe cât posibil, uşi şi încuietori metalice, care sunt mai greu de distrus. Cu cât o yală este mai greu de spart, cu atât zgomotul produs este mai mare şi şansele de reuşită a hoţilor, mai mici.
 • Nu-i protejaţi pe hoţi prin adoptarea unei atitudini indiferente ori prin tăcere!
 • Dacă plecaţi de acasă, indiferent de perioada de timp în care lipsiţi, nu lăsaţi geamurile deschise şi nici măcar rabatate, mai ales dacă locuiţi la parterul imobilului.
 • Dacă locuiţi la parterul imobilului, montaţi-vă gratii la ferestre.
 • Dacă locuiţi în zone limitrofe ori sunteţi plecaţi de acasă pentru perioade mai lungi de timp, în mod repetate, vă recomandăm, să vă montaţi sisteme de alarmă conectate la o societate de pază şi protecţie şi, în măsura posibilităţilor, să vă instalaţi un dispozitiv de supraveghere video a perimetrului locuinţei sau casei scării, după caz. Adoptaţi o soluţie colectivă de siguranţă – în situaţia achiziţionării unor asemenea sisteme, costurile pe care locatarii le vor avea de suportat se vor reduce semnificativ.    
 • Chiar şi atunci când vă aflaţi acasă, nu ezitaţi să acţionaţi sistemul de încuiere al uşilor de acces în locuinţă, fie că sunt poziţionate în spatele sau în faţa imobilului. Reţineţi, hoţii pătrund chiar şi în apartamentele de bloc în timp ce proprietarul se află acasă. Datorită zgomotelor ambientale sau a poziţionării dumneavoastre în interiorul locuinţei (într-o încăpere de la etaj/mansardă sau într-o încăpere care nu oferă vizibilitate către uşa/poarta de acces), există posibilitatea să nu auziţi/simţiţi prezenţa în casă a unor persoane necunoscute – timp suficient pentru a vă fi sustrasă geanta, portmoneul, telefonul sau laptopul, care de cele mai multe ori sunt lăsate pe cuierul din hol. Aşadar, nu lăsaţi bunuri de valoare (chei, telefon mobil, portofel ori poşetă) pe cuierul de la intrarea în locuinţă, hoţii au nevoie de doar câteva secunde pentru a acţiona!
 • Indiferent că aţi plecat de acasă pentru câteva momente sau tocmai aţi ajuns, nu lăsaţi niciodată poarta descuiată. Folosiţi un sistem solid de încuiere şi nu lăsaţi cheia în locuri vizibile ori uşor de intuit. Schimbaţi frecvent locul în care lăsaţi cheia.
 • Evitaţi să permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute, indiferent de calitatea pe care şi-o declină. În situaţii excepţionale, solicitaţi delegaţiile de deplasare ori legitimaţiile de serviciu acelora care se prezintă ca fiind reprezentanţi ai unor societăţi de prestări servicii ori instituţii de stat; legitimaţiile trebuie să aibă ataşate, în mod obligatoriu, o fotografie, care să corespundă cu imaginea celui care o poartă/prezintă; de asemenea, orice legitimaţie/delegaţie trebuie să aibă aplicată ştampila instituţiei emitente.
 • Nu păstraţi în casă sume mari de bani şi să nu faceţi publice valorile ori bunurile de valoare pe care le deţineţi.
 • Nu vorbiţi cu prietenii, vecinii ori cunoscuţii despre bunurile de valoare pe care le deţineţi în locuinţă şi nici nu facilitaţi accesul hoţilor în locuinţa dumneavoastră prin furnizarea de informaţii exacte referitoare la locul şi  perioada de timp în care veţi lipsi de la domiciliu în timpul concediului ori, pur şi simplu, în timpul deplasării într-o delegaţie de la serviciu. Nu furnizaţi informaţii despre persoana şi perioada care îţi va avea în grijă copii ori casa pe perioada absenţei de la domiciliu. Dacă se impune, alegeţi doar o persoană de încredere, care să aibă cunoştinţă despre toate aceste lucruri şi pe care să vă puteţi baza oricând şi în orice împrejurare.
 • Atenţie cu cine vorbiţi despre planurile dumneavoastră financiare, la pozele şi informaţiile postate pe reţelele de socializare pentru că hoţii le urmăresc cu interes!! Nu faceţi public pe internet interiorul locuinţei (aparatură electrică şi electrocasnică, sisteme audio-video performante, obiecte de artă etc.), întrucât nu este deloc întâmplător faptul că din orice locuinţă spartă sunt sustrase importane sume de bani ori obiecte de valoare! Hoţii acţionează la pont!
 • Susţineţi înfiinţarea asociaţiilor de locatari şi mobilizaţi-vă vecinii să opteze pentru montarea unui interfon la uşa de acces în scara blocului, dar şi a unei camere de supraveghere video.
 • Nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute în scara blocului, indiferent de motivul invocat; locatarii au cartelă de acces.

 

ATENŢIE CUI PERMITEŢI ACCESUL ÎN LOCUINŢĂ

Metoda ”uzurpare de calităţi oficiale”

          Hoţii sunt abili şi speculanţi, acest lucru fiind certificat de-a lungul timpului de numeroasele moduri de identificare (a vulnerabilităţilor) şi abordare a potenţialelor victime. De această calitate a infractorilor  se lovesc, zi de zi, atât organele abilitate în aplicarea legii, cât şi cetăţenii care cad în plasa întinsă de aceştia, prin faptul că se încred în cuvintele şi ipotezele pe care le lansează pentru a-şi atinge scopul, respectiv pentru a-şi duce la bun sfârşit planul infracţional.

Înşelăciunile  reprezintă, mai nou, o practică la îndemâna infractorilor, dar una care se bazează pe naivitatea de care, în special persoanele vârstnice, dau dovadă. Hoţii sunt abili în ceea ce presupune arta comunicării reuşind astfel să înşele chiar şi persoane care au cunoştinţă de cazuri similare sau care au auzit cel puţin o dată sfaturile şi recomandările noastre adresate în acest sens, aşa că reflectaţi de două ori sau chiar de zece ori, dacă este necesar, înainte de a lua decizia de a le permite accesul în locuinţă.

Serviciile oferite la preţuri derizorii de către falşi angajaţi ai autorităţilor publice sau ai diferitelor societăţi comerciale de distribuţie, precum cele de telefonie fixă şi mobilă, internet, electricitate, gaz metan, apă şi canalizare, deratizare etc. sunt doar câteva dintre cele care prind cel mai bine în rândul persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile.

Cunoscuţi sub denumirea de falşi vizitatori, aceşti infractori se folosesc de diverse poveşti sau motive pentru a pătrunde în casele oamenilor, unicul lor scop fiind acela de a-i fura şi de a îi înşela. Ei acţionează prin distragerea atenţiei şi, de cele mai multe ori, lucrează în echipă (în timp ce primul ţine victima la poveşti şi îi distrage atenţia, cel de-al doilea pătrunde în celelalte camere ale locuinţei în căutarea de bani şi bunuri de valoare pe care le sustrage chiar de sub nasul victimei). Tot acest demers se desfăşoară într-un timp destul de scurt, astfel că victimei nu I se oferă ocazia să îşi dea seama că a fost înşelată înainte ca vreunul dintre membrii bandei să mai fie în vizor. Hoţii se fac nevăzuţi în doar câteva secunde: şi cei care au acţionat, şi cei care au ţinut de “şase” în faţa imobilului (a casei sau a blocului, după caz).

Poliţiştii sibieni recomandă cetăţenilor să nu se lase ademeniţi de false calităţi oficiale, iar înainte de a permite accesul în locuinţă unor persoane care se prezintă la uşă ca fiind reprezentanţi ai unor autorităţi publice sau societăţi comerciale de prestări servicii să verifice calitatea acestora şi să le solicite legitimaţia de serviciu, care trebuie să fie ştampilată de către instituţia pe care o reprezintă şi care, în acelaşi timp, trebuie să aibă aplicată o fotografie a celui care o poartă. Este foarte important ca fizionomia să corespundă, întrucât infractorii se pot travesti, pot purta peruci ori se pot legitima cu acte false.

Aceeaşi atenţíe trebuie sa o acordaţi şi celor care se prezinta ca fiind prieteni cu o anumită rudă aflată în străinătate şi doresc să vă predea un colet sau alte bunuri în schimbul unei sume de bani.

Fiţi atenţi şi la persoanele cu care intraţi în contact pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dvs. cu unicul scop de a ajunge să vă pătrundă în locuinţă pentru a vă sustrage bani sau bunuri.

De asemenea, dacă a fost permis accesul în locuinţă unor asemenea persoane, vă recomandăm să nu îi lasaţi nesupravegheaţi, iar pentru a evita şi mai mult situaţiile neplăcute, nu lăsaţi bani şi bunuri de valoare la vedere în locuinţă atunci când aveţi vizitatori.

Nu pierdeţi din vedere aceste aspecte foarte importante şi insistaţi în a vă instrui şi copiii în acest sens!

 

Metoda ”cerşetorul”

O altă metodă de operare folosită de infractorii care comit furturi din locuinţă este cea simbolic denumită ”metoda cerşetorul”. În acest caz, facem referire la persoanele care bat la uşa oamenilor şi cerşesc ori solicită un pahar de apă, însă care, în realitate, nu de puţine ori, pot avea intenţii ascunse. Acest tip de infractori acţionează prin distragerea atenţiei, încercând în acest fel să pătrundă în imobil cu singurul scop de a sustrage bunuri, în special bani. Reuşita acestora depinde foarte mult de atitudinea de care cetăţenii dau dovadă.

Unii infractorii lucrează în echipă: în timp ce primul atrage atenţia victimei, cel de-al doilea pătrunde în locuinţă şi caută bunuri de valoare cu unicul scop de a le sustrage, fireşte.

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii neplăcute, recomandăm cetăţenilor să fie vigilenţi şi să nu permită accesul unor astfel de persoane în locuinţă sau în curtea imobilului, să nu se lase înduioşaţi de istorisirile povestite cu foarte multă abilitate de asemenea persoane.

Totodată, în cazul în care observaţi astfel de persoane în proximitatea locuinţei, este indicat să anunţaţi de îndată poliţia.