ATENŢIE la prieteniile ocazionale!

  • Nu intra în anturaje dubioase!

Nu ştii niciodată cine sunt cu adevărat persoanele pe care tocmai le-ai întâlnit, indiferent de modul în care se poartă sau de cine se prezintă a fi. Adesea, în spatele persoanelor amabile şi binevoitoare se pot ascunde escroci, infractori, persoane rău intenţionate.

Nu consuma băuturi alcoolice care-ţi sunt oferite de persoane necunoscute.

 

  • Fii precaut, nu oferi informaţii despre bunurile pe care le deţii

Nu divulga noilor cunoştinţe informaţii despre banii lichizi pe care îi ai asupra ta şi nici despre locul în care îi păstrezi.

Nu te lăsa atras de persoanele de sex feminin până într-acolo încât să le furnizezi informaţii despre banii, bijuteriile ori bunurile de valoare pe care le ai asupra ta; există posibilitatea ca singura intenţie a acestora să fie aceea de a te fura/înşela.

 

  • Locul de cazare – spaţiu de relaxare

Nu permite accesul persoanelor necunoscute în camera de hotel, indiferent de motivul pe care acestea îl invocă.

Nu lăsa ferestrele şi uşa deschise/descuiate; verifică-le înainte de plecarea din camera hotel.

Nu lăsa bilete în uşa camerei care să indice perioada de timp în care lipseşti ori locul în care te afli – aceasta reprezintă mai mult decât o invitaţie la furat pentru infractori.

Păstrează documentele personale, sumele mari de bani, cardurile şi cheile de la locuinţă în casetele de valori/seifele pe care unitatea de cazare ţi le poate pune la dispoziţie. Nu divulga nimanui codul cifrat!

 

  • Consumă alcool în mod responsabil!

Alcoolul, consumat în exces, te poate transforma în victimă a furturilor ori a agresiunilor, întrucât te face mai vulnerabil în faţa posibilelor atacuri. Capacitatea de concentrare, atenţia şi puterea de apărare scad considerabil în situaţia în care consumul de alcool depăşeşte limita acceptată de organism.

 

Atenţie, STRADA nu e doar loc de promenadă!

 

  • Fii tolerant! Nu răspunde cu DA la violenţă

Evită pe cât posibil discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute pe care le întâlneşti pe stradă.

Nu răspunde agresiunilor verbale şi evită să fii implicat în fapte de agresiune fizică; violenţa nu rezolvă problemele, ci doar le agravează.

 

  • Nu cumpăra chilipiruri!

Ai în permanenţă în vedere că în spatele unor oferte avantajoase de preţ se pot ascunde multe ilegalităţi.

Refuză să cumperi ”chilipiruri” (bijuterii sau alte valori) care îţi sunt oferite la preţuri derizorii: multe dintre acestea fie sunt contrafăcute, fie sunt provenite din comiterea de infracţiuni/furate.

Nu accepta invitaţia anumitor persoane de a le urma în locuri retrase! Poţi fi fie jefuit, fie înşelat.

 

  • Relaxează-te la o terasă, dar NU lăsa la vedere banii, cheile, telefonul mobil ori documentele personale!

Ţine-le în buzunar/poşetă/borsetă! Există riscul de a-ţi sustrase!

 

  • Fii prudent! Poţi deveni victimă a hoţilor din buzunare!

Ţine-ţi geanta/poşeta aproape de corp şi, pe cât posibil, orientată spre înainte, iar portofelul într-un buzunar interior (recomandat - de la piept), fie că eşti pe stradă, în magazin sau într-un mijloc de transport în comun.

Nu permite să îţi fie atrasă atenţia de către persoane necunoscute; este un truc pe care mulţi infractori îl folosesc pentru a-ţi sustrage bunurile (poşetă, bijuterii, telefon).

 

  • Fii precaut! Poţi deveni victimă a tâlhăriilor!

Bijuteriile de valoare, precum lănţişoarele, reprezintă una dintre principalele atracţii pentru hoţi şi pot fi sustrase cu uşurinţă, într-un timp foarte scurt.

Supraveghează-ţi în permanenţă bagajele, mai ales în locurile aglomerate (pieţe, magazine, mijloace de transport în comun) şi nu le lăsa niciodată în grija persoanelor necunoscute.

Nu afişa niciodată toţi banii pe care îi ai la tine atunci când cumperi ceva, fie că e vorba de produse dintr-un magazin ori un bilet de călătorie pentru mijloacele de transport în comun.

Nu alege locuri necunoscute, neiluminate ori lipsite de trafic pietonal pentru plimbarea de seară.

 

  • Nu încuraja CERŞETORIA!

Banii tăi nu îi ajută! În spatele persoanelor care stau la cerşit, nu de puţine ori, se află persoane rău intenţionate, care colectează sumele de bani în interes propriu.