Pentru a nu deveni victima a infracţiunii de tâlhărie, vă recomandăm să evitaţi ca, de la lăsarea serii până în zorii zilei,  să vă deplasaţi, în calitate de pieton, în zone mai puţin circulate pietonal, izolate şi slab iluminate.

Chiar şi pe timpul zilei, abordaţi un traseu populat, iar dacă sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe străzi sau în zone mai puţin circulate, evitaţi folosirea telefonului mobil, expunerea bijuteriilor de valoare şi ţineţi geanta sau poşeta cât mai aproape de corp.         

Recomandăm tuturor persoanelor, indiferent de categoria de vârstă din care fac parte, ca în cazul în care sunt victime ale infracţiunilor de tâlhărie, să nu intre în panică şi să reţină cât mai multe semnalmente ale autorilor, acestea fiind date foarte importante în desfăşurarea anchetei care conduc, implicit, la identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului cauzat.

În cazul în care sunteţi atacat, nu uitaţi că cea mai buna apărare este strigătul. Dacă sunteţi agresaţi, bătuţi sau tâlhăriţi pe stradă, strigaţi cât mai tare după ajutor, întrucât dacă veţi proceda în acest fel veţi alerta persoanele din jur, singura şansă de scăpare a agresorilor fiind aceea de a fugi. De asemenea, nu ezitaţi să folosiţi orice armă de atac împotriva celor care vă agresează, ţinând cont de faptul că cele mai vulnerabile părţii ale corpului sunt ochii, nasul şi organele genitale.