Violenta domestica
Definire si identificare
Violenta in familie reprezinta acel act sau ansamblu de acte la savarsirea carora se utilizeaza un anumit grad de forta fizica/psihica, realizata in cadrul unui grup ce indeplineste functii familiale.
Violenta in familie (domestica) este diferita de alte tipuri de violenta, intrucat are loc in “spatele usilor inchise”, uneori chiar cu acordul tacit al tuturor, prin neinterventie sau interventie ineficienta.
Exista mai multe tipuri de violenta:
Violenta psihologica - vizeaza emotiile unei persoane, in special ranile emotionale ce nu sunt vindecate. Cuvintele urmatoare sunt explemple de violenta emotionala: “Este vina ta ca…”
Violenta mentala - se traduce prin acte de abuz de putere sau de control a unei persoane asupra alteia. Actele de violenta mentala cuprind toate gesturile si cuvintele care provoaca frica, terorizeaza, ameninta, umilesc, insulta sau izoleaza o persoana de familia sau prietenii sai.
Violenta fizica – insumeaza toate actele fizice care se produc cu intentia de a rani sau de a face rau unei persoane.
Violenta sexuala – desemneaza actul sexual sau exploatarea sexuala, fara acordul persoanei. Actele care sunt considerate violenta sexuala sunt: expunerea unei persoane la un material pornografic, violul, agresarea sexuala cu un obiect, violul conjugal sau intr-o relatie, hartuirea sexuala, folosirea unei persoane pentru satisfacerea propriei placeri, etc. Violenta sexuala se poate produce singura sau insotita de alte forme de violenta.
Violenta verbala – se foloseste pentru a controla o persoana sau pentru a controla emotiile ei. Aceasta se poate prezenta sub diverse forme: tipete, insulte, insulte rasiale, ridiculizarea aspectului fizic, denigrare
Pareri eronate privind violenta in familie, ce ne pot influenta negativ:
Violenta domestica nu este atat de grava sau extinsa
Bataia survine intr-un moment de pierdere a cumpatului
Daca violenta ar fi asa de serioasa, femeia ar rupe relatia cu partenerul
Violenta domestica apare numai in medii sarace si la persoane fara educatie
Violenta apare mai frecvent in grupurile etnice decat în cele majoritare
Consumul de alcool este o cauza a violentei domestice- alcoolul nu este cauza este efect
Datele reale sunt insa altele:
Violenta in familie este o infractiune, prevazuta si sanctionata ca atare de Codul penal roman incepand cu anul 2000 (Legea 197/2000)
Ea se manifesta fara deosebire, indiferent de varsta, sex, nivel de educatie sau clasa sociala, deopotriva la populatia majoritara si la minoritatile etnice sau sexuale.
Amploarea si gravitatea fenomenului sunt date de numarul mare al telefoanelor primite si a plangerilor inregistrate la politie, de numarul mare al femeilor –victime intalnite pe holurile camerei de urgenta a spitalelor.
Violenta in familie este un fenomen negativ, reprobabil, indiferent cine este agresorul si cine este victima: femeie, barbat, copil, varstnic.
Cauzele violentei in familie sunt de ordin :
Social- inradacinarea traditiei potrivit careia « barbatul este capul familiei » si el decide toate problemele legate de aceasta, la care se adauga obiceiul educarii copilului prin bataie,
Economic- situarea a mai mult de jumatate din familiii sub pragul minim de saracie duce la amplificarea stress-ului cotidian. Nu trebuie uitat ca violenta domestica se manifesta la fel de des si in familiiile cu un nivel ridicat de educatie si bunastare
Individual – personalitatea, temperamentul si caractelul indivizilor, sunt factori psihologici ai violentei in familie. De regula, in conditiile existentei unei personalitati dezechilibrate, cel puternic isi descarca agresivitatea asupra celui mai slab, parintii asupra copiilor, tinerii asupra varstnicilor. Gelozia ramane o cauza principala a violentei in familie.
La acest ansamblul de cauze se mai aduga :
- deficiente ale sistemului educational
- criza de autoritate in familie si scoala
- existenta unor medii de subcultura violenta si multe imperfectiuni ale legislatiei in vigoare.
Consecintele violentei domestice asupra victimei -femeie pot fi nenumarate:
- alterari ale sanatatii somatice (boli acute sau cronice, pana la vatamari grave, invaliditate, consum de droguri si alcool, moarte)
- psihologice: stima de sine scazuta, autoblamare, anxietate
- profesionale si economice : absenteism pe baza de concedii medicale, scaderea performantelor, status economic scazut, dependenta financiara de agresor
- sociale: izolare, restrangerea/lipsa suportului social
Consecintele violentei domestice asupra victimei-copil:
- adaptabilitate sociala redusa
- reactii violente la suparare
lipsa increderii in fortele proprii
- prezenta unor ticuri
insomnii, cosmaruri, etc
Ce trebuie sa faci cand esti abuzata ?
In primul rand, sa intelegi ca abuzul emotional este o problema serioasa si ca poti sa obtii ajutor
Nu trebuie sa-ti fie teama sau rusine sa recunosti ca ai fost lovita sau abuzata
Siguranta ta si a copiilor tai este pe primul loc iar fiecare act violent trebuie tratat cu maxima seriozitate
Trebuie sa stii ca abuzul emotional poate duce la violenta fizica sau chiar la moarte
Trebuie sa stii ca tu nu porti vina pentru comportamentul abuziv al partenerului
Încearcă sa gasesti persoane care sa te sprijine si sa mergi la consiliere dacă simți ca si nevoie de asta
Fii mereu constienta ca ai tot dreptul la propriile decizii, oricand si in orice conditii