26 Iulie 2017Sursa: IPJ Sibiu

BULETIN INFO-RUTIER

Nr. 208 din 26 iulie 2017

 

BULETIN INFO-RUTIER

 

RECOMANDĂRILE POLIȚIȘTILOR SIBIENI ÎN VEDEREA PREVENIRII ACCIDENTELOR RUTIERE

  • Oboseala la volan constituie una dintre cauzele accidentelor rutiere produse pe șoselele. Temperaturile ridicate conduc la îngreunarea deprinderilor motrice şi la crearea senzaţiei de somn. De ace­ea, la apariţia primelor semne de obo­seală, recomandăm şoferilor să oprească deplasarea, pentru a se reface.

Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a ve­derii, a performanţei şi vi­gilenţei. Pentru un drum în siguranţă, ţineţi cont:

  • Înainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore!
  • Faceți pauză la fiecare două ore sau 160 de kilometri!
  • Călătoriți cu un partener care să vă observe semnele de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!
  • Evitați folosirea medicamentelor pe timpul călătoriei!
  • Faceți pauză de o cafea sau pentru a realiza câteva exerciţii fizice.

                   ***

  • Pentru o deplasare în siguranță în condiții de ploaie, polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan, să adapteze viteza de deplasare condițiilor concrete de drum, să păstreze distanța în mers și să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

                    De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare.

                    Totodată, trebuie evitate oprirea și staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, deoarece vântul puternic îi poate rupe.

                    În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic.